Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lehetséges rémálom- A VEZÚV

2008.10.30

..Lehetséges rém álom - Pompeji újratöltve
..Óriási vulkán kitörés várható a Vezúvnál?
.....Népszabadság  Neumann Viktor  2008. szeptember 20.

Egy francia és olasz tudósokból álló csoport baljós híreket tett közzé nemrég a Vezúvval kapcsolatban. A geológusok felhívták a figyelmet: a jelek szerint a vulkán hamarosan újra ki fog törni. Ráadásul
könnyen meglehet, hogy a robbanás nagyság rendje megközelíti majd a kétezer évvel ezelőtti, Pompejit elpusztító katasztrófa mértékét. Ez pedig akár több ezer környékbeli ember életét is követelheti.
Kép
.. Pillanatok alatt hamu felhő takarta el a Napot, sötétség borult a környékre, majd forró láva- és iszap folyások rohantak le a hegy oldalán - a Vezúv időszámításunk szerinti 79. augusztus 24-én bekövetkezett kitörése betemette egész Pompejit.

Kép

A városka mintegy 15 ezer lakójának semmi esélye nem volt a túlélésre. Az eseményekről ifjabb Plinius is beszámol Tacitushoz írt levelében: "Közben a Vesuvius hegyéből több helyen széles láng nyelvek és magas tűz oszlopok csaptak fel; vakító fényüket még növelte az éjszaka sötétsége." (A római történet író tollából származik a legelső hiteles, vulkán kitörésről szóló feljegyzés.) A hamu konzerváló hatása miatt Pompeji házai és a berendezési tárgyak nagy része is viszonylag ép állapotban maradtak fenn. Többek között ennek köszönhető, hogy a kis rom várost az UNESCO 1997-ben felvette a világ örökség listájára.
Kép
A Vezúv Pompeji elpusztítását követően már több erős kitörést is produkált, ezek erőssége azonban össze sem hasonlítható az elmúlt 25 ezer év leghevesebb vulkáni jelenségeivel (lásd a grafikán). A tűzhányó 64 év óta nem hallatott magáról. Ennek a szakemberek szerint két oka lehet: vagy megszűnt a magma utánpótlás, vagy ennek útját valami elzárja, és emiatt óriási túlnyomás alakult ki a hegy belsejében. Ez utóbbi változat hitelességét támasztják alá azok a kutatási eredmények, amelyeket a Vezúvból vett kőzet minták elemzése során kaptak. A vizsgálatok ugyanis kimutatták, hogy a vulkánt tápláló magma kamra kimozdult egykori helyzetéből, és húszezer év alatt mintegy 11 kilométert emelkedett a felszín felé. Az eredmény meglepetésként érte a tudósokat, hiszen eddig meg voltak róla győződve, hogy ez a földtani képződmény állandó mélységben helyezkedik el.

A magma kamra felfelé irányuló mozgása során egyre laposabb formát vesz fel, ami a benne lévő kőzet olvadék hőmérsékletének növekedéséhez, ezzel párhuzamosan pedig víz tartalmának csökkenéséhez vezet. Ez adott esetben egy rendkívül heves robbanást eredményezhet - állítják a szakértők. Kiemelten fontos feladat lenne, hogy minél hamarabb elkészüljön egy precíz robbanás-előrejelzés, hiszen ennek segítségével pontosan megjósolhatóvá válna a veszély nagysága. Emellett a magma összetételét illetően sem rendelkezünk még elég adattal. Ha például tudnánk, hogy ez főképp bázikus alkotórészekből áll, akkor megnyugodhatnánk, mivel eszerint csak az 1944. évi lassú láva folyáshoz hasonló vulkáni tevékenységre és áttételesen kevesebb kárra kellene számítanunk - vélik a geológusok.

http://www.napoly.org/images/Vezuv-k.jpg


.. Ott a Vezúv !!!!!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.