Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


..A világ 7 új csodája !

2009.01.24

...

...1. Kínai Nagy Fal; Kína
A legnagyobb ember építette létesítményt még az űrből is lehet látni. A 4000 mérföld hosszú falat határvédelem céljából építtették, és tizenhét tartományban, illetve régióban, Belső Mongóliától Pekingen át a tengerig húzódik. Az átlagosan 10 méter magas fal építését Csin Si Huang-ti, az egyesített Kína első császára Kr..e. 220-ban, a mongol hordák, nomád törzsek elleni védekezésül rendelte el, és egészen a 17. századig, a Ming dinasztia végéig építették, egészítették ki újabb elemekkel.
...2. Petra sziklaváros; Jordánia
Az Arab sivatag peremén, az izraeli határtól 25 kilométerre keletre, a Holt-tengertől délre húzódó hegyláncok közt rejtőzik az ókori sziklaváros, Petra. A települést IV. Aretas király építtette valamikor a Kr.e. 8 és 1. század között. A város fő jellegzetessége a hellenisztikus stílusú 138 láb magas templom. A görög stílusú paloták, sírkamrák napszaktól függően más-más színárnyalatban, rózsaszín, vagy vörös színben pompáznak. A kőbe vájt épületek eredeti funkciójáról nem maradtak feljegyzések, a régészek szerint feltehetőleg sírkamráknak használták őket a város lakói.


...

...b] 3. Megváltó Krisztus szobra; Brazília
A 124 láb magas Jézus szobor a Corcovado hegy tetején áll, karjait pedig Rio de Janeiro felé tárja szét. Az 1145 tonna súlyú szobor 1931-ben készült el, és a brazil emberek habitusát, kedvességét hivatott szimbolizálni. A szobrot közelről is meg lehet tekinteni, húszperces vonatozás után még 222 lépcsőfokot kell megtenni a szobor talapzatánál lévő kilátóteraszig, hogy aztán gyönyörködhessünk a rioi panorámában.

...

...4. Machu Picchu; Peru
Három évszázadnyi ,,bujkálás" után 1911-ben fedezték fel a tengerszint felett 2430 méteren elterülő, több mint ötszáz éves inka várost Peruban. A romváros a Vilcanota-folyó bal partján, Urubamba tartomány Machu Picchu-i kerületében, egy trópusi esőerdő közepén terül el. Nevének jelentése ,,öreg település", maga a titokzatos város pedig a 15. századból, Pacsakutek király idejéből származik. Valószínűleg vallási, csillagászati és közigazgatási központként funkcionált.
5. Chichen Itza piramis; Mexikó
A Chichen Itza piramis a legfontosabb politikai és gazdasági központnak számított a maya civilizációban. A Közép-Amerikában, a Yucatán-félsziget hatalmas dzsungelének közepén elterülő síkság szent templomvárosa a maja-tolték birodalom egyik utolsó fennmaradt építészeti együttese. A kőpiramis négyzetes alaprajzú, mind a négy oldalán lépcső vezet a tetején lévő szentélyhez, ahol a legyőzött ellenséget szívét kivágva mutattak be győzelmi áldozatot a mayák [/b...6. Colosseum; Róma
Az egyetlen európai építmény, amely bekerült a hét csoda közé. Minden mai sportstadion őse Kr. E. 82 és 70 között épült Róma központjában, és mind a mai napig az olasz főváros szimbóluma. Az amfiteátrumban 50000 néző foglalhatott helyet, hogy megtekintse a híres gladiátorjátékokat. Az épület ma is nyitva áll a látogatók előtt.


...

...7. Taj Mahal; India
A fehér márványból készült mauzóleum az egyik legcsodálatosabb képviselője az indiai muszlim építészetnek. Az ötödik mogul, Jahan császár szeretett felesége, Mumtaz Mahal emlékére emeltette a rendkívüli építményt. A mogul felesége 1631-ben halt meg szülés közben, az uralkodó pedig egyedülálló sírt építtetett neki. Ustad Ahmad Lahori tervezte a fehérmárvány mauzóleumot, húszezer munkás dolgozott rajta, huszonkét éven keresztül. Az építkezés befejezésekor a sah megvakíttatta az építészt, hogy soha többé ne tervezhessen hasonló szépségű építményt. A legenda szerint a sah egy fekete Taj Mahal-t is szeretett volna építtetni a fehérrel szemben, az épület azonban sohasem készült el.


...

....+1. Gízai piramisok
Az egyetlen ókorból fennmaradt építmények ráadásként kerültek fel a listára. Kheopsz fáraó piramisa már az ókori világ hét csodája közé is bekerült, most azonban a gízai piramisok már együtt szerepelnek. AKr.e. 2600 és 2500 között épített három piramis, Kheopsz, Khephrén és Mükerinosz fáraók síremlékei 4500 éve állnak rendíthetetlenül az egyiptomi sivatag közepén.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.