Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mire jó a burgonya... !

2011.04.27

 

Háztartásunkban sok minden található, amit csupán ,,szabályszerűen" használunk, pedig nem szennyezi a környezetet, nem testidegen anyag, és másra is jó. Ilyen az egész évben rendelkezésünkre álló burgonya. A szervezet számára kedvezők bőr és nyálkahártyavédő hatóanyagai és aminosav-tartalma, fehérjéje egyenértékű a húséval és a tejével, jelentős C-vitamin- és ásványianyag-forrás, rostanyagai kiválóak az egészséges bélműködéshez.


Ha a sárgarépától, sütőtöktől sárga ujjainkat megdörzsöljük nyers krumplival, az kifehéríti őket. Frissíti az arcbőrt, ha a burgonyát nyersen lereszelve pakolásként alkalmazzuk. A legalább 10 percre szemhéjunkra helyezett vékony, nyers krumpli szelet megszünteti a szem környéki táskákat. A tejjel elkevert főtt burgonya szintén jó pakolás és kéztisztító.

Az elsózott levesbe, pörköltbe tehetünk pár darab hámozott, félbevágott burgonyát, amely 10 perc alatt magába szívja a sót, s ha nem illik az ételbe, akár ki is dobhatjuk.

Az oxidálódott ezüsttárgyak, ékszerek tisztításához nem kell vegyszer. Megfőzünk néhány darab burgonyát, és langyosra hűlt vizébe beletesszük a tisztítandó ezüstöt. Ha az oxidréteg eltűnt, leöblítjük, és szárazra töröljük.

Ha szemüvegünket átdörzsöljük nyers burgonyaszelettel, majd puha ruhával, kevésbé fog bepárásodni a hőmérséklet-változásra.


...Már benne járunk az őszben, de lesz még tavasz is, amikor a muskátlik újra balkonládába kerülnek. Addig ne feledjük, hogy a burgonya tartalmazza mindazt a tápanyagot, amelyre a muskátlinak szüksége van.

...Ültetéskor helyezzünk a gyökere köré hámozatlan krumpli-szeleteket! Amikor szaporítanánk a muskátlit, egy szem krumpliba fúrjunk méretes lyukat, dugjuk bele a már elég erős hajtásokat, és így ültessük el!

.......FIGYELEM !! - A burgonya megzöldült részeit nem szabad felhasználni semmire, mivel mérgező hatású (migrént, hányingert és lázat okozó) szolanint, valamint chaconint tartalmaznak. A csírázásnak indult részekkel együtt teljesen ki kell vágni őket a krumpliból.


...Ősszel kiújuló gyomorfájások és fekélyek fájdalmait enyhíthetjük a krumpli áztatóvizével. Két nagy, meghámozott és megmosott burgonyát vágjunk apró kockákra, és áztassuk egy órán keresztül hideg vízben, hogy a nyálkahártyavédő anyagok belekerüljenek. Fél pohár áztatóvizet igyunk meg éhgyomorra, a maradékot a nap folyamán.

Ne öntsük ki az enyhén sós vízben főtt burgonya levét sem, mert napközben víz helyett ihatjuk. Krumpli-héjból teát is készíthetünk: Meghámozzuk a hibátlan héjú, megmosott burgonyát, és egy maroknyi héjat fél liter vízben megfőzzük. A főtt héját kidobjuk, a levét több részekben megisszuk. De vigyázat, csak két héten keresztül fogyaszthatjuk!
 
http://berzsenyi.hu/erben/www/A05/Halozat/htmlf10/krumpli.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.