Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Kövirózsa

2012.02.10

http://www.kolibrikerteszet.hu/files/Kepek/evelo/semp%20emerson%20s%20giant.jpg Igényei, gondozása:

Szélsőségesen szárazságtűrő, igénytelen növény. A sok napsütést meghálálja: minél több a fény, annál jobban fejlődik. Csak a pangó vizet nem tűri: olyan helyekről, ahol a víznek nincs lefolyása, könnyen kirothad. A kövirózsa sekélyen gyökerezik, legalkalmasabb számára a kevés humuszt tartalmazó, laza, jó vízáteresztő talaj.

http://kepguru.hu/previews/12/124788.jpg Szaporítása:

Óvatosan csúsztassunk egy ültető kanalat a kövirózsa egyik sarja alá, a talajba.

Nem kell túlságosan mélyre ásnunk, mert olyan sekélyen gyökerezik, hogy gyakorlatilag kézzel ki lehet húzni a talajból. De ne próbáljuk így kivenni a növényt, mert károsíthatjuk a gyökereket.

Ha kinn van a talajból, egy jó éles késsel vágjuk el az indát, hogy elválasszuk a sarjnövényt.

A sarjakat egy-két napig tartsuk hűvös, árnyékos helyen, amíg a vágási felületet teljesen be nem borítja a kallusz. Így megakadályozzuk a rothadást. Ezután ültessük át a kövirózsát az új helyére.

A kövirózsát nem csak sziklakertbe lehet telepíteni, lapos növénytálban, más pozsgások társaságában is szépen díszlik. Kőpárkányon vagy kivágott fa törzsén különösen, sőt, télen a verandán is üde látvány egy-egy kövirózsás tál. Könnyen szaporítható magvetéssel is, de csak a fajtaazonos, úgynevezett F1-hibrid magját érdemes elvetni.

Sokkal egyszerűbb és gyorsabb meggyökereztetni a tőlevélrózsát. Az ültetőföld ne bővelkedjék tápanyagban, a szerény igényű kövirózsa megelégszik bármilyen homokos, köves talajjal, csak az a fontos, hogy az esővíz könnyen elfolyjék a gyökerei közül. Agyagos talajú kertben folyami homokot és kavicsot kell szétteríteni tíz centiméter vastagon, közé pedig néhány nagyobb követ, illetve szikladarabot kell tenni.

Kirándulás közben sok szép formájú, lyukacsos követ lehet találni, ezek réseibe, repedéseibe némi földdel egy-egy levélrózsa kerülhet.

Az így beültetett kő magában is állhat a külső, napos ablakpárkányon, ahol bizonyos idő elteltével mozgalmas kövirózsacsalád “ver tanyát”.

http://files.mommo.hu/pictures/000/154/154774_ea5c55df54_s.jpg

Növény leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

A szárazság és fényhiányos megnyúlás. A megnyúlás a fényhiánnyal és a nem megfelelő tápanyagellátással hozható összefüggésbe. Ha csökken a fény mennyisége, de a hőmérséklet is alacsonyabb - például ősszel -, nem következik be ez a deformáció. Ha azonban a fényintenzitás csökkenése magas hőmérséklettel párosul - mondjuk gyomok árnyékolása esetén - az a levelek megnyúlását vonja maga után.

Forrás: Növénytár